Blauwe Power


Praktijkverhalen over de professionele kracht van de diender

Alphen aan de Rijn, de Amsterdamse zedenzaak, het schietdrama in Noorwegen. Het ene moment staan de media er bol van, het andere moment is de aandacht verdwenen en gaan we weer over tot de orde van de dag.


Althans zo lijkt het. Iedere politieman/-vrouw maakt in zijn loopbaan zaken mee die hem of haar bij blijven. Grote of kleine voorvallen, het zijn vaak aangrijpende zaken. Wat ze met elkaar gemeen hebben, is dat ze een diepe indruk hebben achtergelaten bij de collega's. Het zijn gebeurtenissen die, vaak van het ene op het andere moment, het uiterste aan veerkracht en vakmanschap van politiemensen vragen. Vaak worden verborgen kwaliteiten aangesproken of zijn ingezette competenties het resultaat van jarenlange kennis, training en ervaring. Maar er is ook aandacht voor zaken die achteraf beter hadden gekund. Want politiewerk blijft tenslotte mensenwerk. En ook al zijn we professioneel en vakbekwaam, we moeten continue blijven leren en verbeteren waar dat kan.

Voor de tweede keer organiseert het NIK een themadag waarbij de schijnwerpers zijn gericht op de persoonlijke ervaringen en talenten van dienders. Het zijn indringende ervaringen. Vele collega's uit de korpsen zijn bereid om hun verhaal te delen, evenals enkele Noorse collega's. Hoe kijken collega’s terug op deze zaken, wat vragen dit soort incidenten van het vakmanschap van dienders en de leiding? Welke lessen kunnen we trekken en hoe gaan collega's om met de mogelijke gevolgen ervan? Zaken waar iedere diender mee te maken kan krijgen.