Het is niet wat het lijkt...


Criminaliteit ondermijnt de maatschappij. Welk antwoord heeft de politie?

Is Holleeder een zware crimineel of, zoals zijn advocaat beweert, is zijn imago schromelijk overdreven? Is hacking iets van whizzkids op een zolderkamertje of zitten hier buitenlandse inlichtingendiensten achter? Is een steen door een ruit in een wijk in Utrecht een kwajongensstreek of een daad van untouchables? Zijn motorclubs een gezelligheidsvereniging of clubs die zich met zware en/of georganiseerde criminaliteit bezighouden? Waarom moet een burgemeester zwaar beveiligd worden als in Brabant de criminaliteit achter de 'legale' coffeeshops wordt aangepakt? Is het normaal dat bij reguliere verkeerscontroles tassen met geld, tientallen kilo's drugs en wapens worden aangetroffen? Zomaar enkele nieuwsfeiten uit de afgelopen maanden.

Hoe kijken we naar overlast en veel voorkomende criminaliteit? Wat is nog onschuldig te noemen en wanneer blijkt het om een wolf in schaapskleren te gaan? Veel vormen van criminaliteit en overlast zijn verre van onschuldig. Sluipend ontwrichten ze de maatschappij. Soms tot het moment dat de onderwereld zich genesteld heeft in de bovenwereld. Hierdoor wordt alles waar onze rechtstaat voor staat minder vanzelfsprekend.
Op de komende NIK-dag besteden we volop aandacht aan maatschappelijke fenomenen die ontwrichtend zijn of dat kunnen worden. Ontwikkelingen die, als je er achter kijkt, schrik- barende gevolgen kunnen hebben voor het leven van alledag.

Uiteraard laten we ook tegenmaatregelen zien. Klassiek politiewerk zoals volgen en tappen voldoet niet meer. Er zullen nieuwe manieren gevonden moeten worden. Het is alle hens aan dek. Wat kunnen we als politie, justitie, ketenpartners en burgers doen om deze ontwikkelingen een halt toe te roepen? Goede ervaringen worden gedeeld en concrete oplossingen worden getoond.