BART! Het nieuwe mee doen!
Burgers, politie en gemeente 24/7 in verbinding met elkaar


NIK72-7
BART! moet ervoor zorgen dat via de sociale media burgers en professionals van politie en gemeente samen verantwoordelijkheid kunnen nemen voor een veilige leefomgeving. BART! draagt zorg voor de ontwikkeling van een participatie systeem waarin dit mogelijk is. 
Voor allerlei vormen van samenredzaamheid bestaan er vandaag de dag verschillende initiatieven en toepassingen, zowel van publieke als van private partijen. Politie en de gemeenten gebruiken bijvoorbeeld Burgernet, Amber Alert en NL Alert en in enkele plaatsen is de politie al via WhatsApp bereikbaar. De gemeente Den Haag gebruikt de BuitenBeter-app, BuurtBestuurt etc. Burgers gebruiken WhatsApp om elkaar op de hoogte te brengen van verdachte situaties, andere voorbeelden zijn: dadergezocht.nl, boevenvangen.nl, SOSAlarm, VerbeterDeBuurt, Civilant, HartslagNu, NextDoor etc.
Al deze initiatieven hebben geen aansluiting op het operationeel commando -, intelligence - of het klantencontact centrum. Technisch gezegd is BART! het best te karakteriseren als een Meta Systeem op de aggregatieniveaus governance, processen en ondersteunde technologie, die het vermogen in zich draagt andere app- en systeemontwikkelingen te ontsluiten met de primaire informatiesystemen van de overheid. 
BART! wordt niet bedacht in “de ivoren toren” maar ontwikkeld in de politie- en gemeentepraktijk samen met burgers. In twee praktijkomgevingen gaan we ontwikkelen met de wijkagent, de gemeentelijke wijkmanager, wijkbewoners en anderen. Dit met ondersteuning van een support team vanuit de wetenschap, technologie en praktijkdeskundigen.
Nieuwsgierig naar BART! Het nieuwe meedoen! Bezoek dan onze workshop!