Swiebertje 2.0

NIK 66-foto 8
In de jaren 70 was het bezoek van veldwachter Bromsnor aan de huishoudster van de burgemeester, juffrouw Saartje, één van de rode draden in de TV-serie Swiebertje. Nederland kon in zwart-wit getuige zijn van het onder het genot van een kopje koffie bespreken van de dagelijkse problematiek in en rond de kleine gemeente. En zo zagen we ook hoe de veldwachter een praatje maakte bij Malle Pietje, de scharrelaar in van alles en nog wat. Deze gaf hem waardevolle informatie over het doen en laten van zwerver Swiebertje. Bromsnor op zijn beurt ging de samenwerking aan met Malle Pietje. Hij waarschuwde hem, maakte hem bewust van diens rol die hij vervulde voor Swiebertje en adviseerde hem hoe hij buiten de kruimelcriminaliteit van de zwerver kon blijven.
In ruim 40 jaar is maar 1 ding veranderd: we zijn bijna vergeten hoe we met private partijen kunnen praten. Gewoon zoals mensen het samen ergens over hebben, vanuit ieders rol, kennis en ervaring. We zijn inmiddels bijna bang geworden om informatie met partijen buiten de politie te delen. Het lijkt alsof inmiddels alles wat we weten, geheim of in ieder geval op zijn minst vertrouwelijk is.
Binnen de Landelijke Recherche zijn we juist veelvuldig met verschillende partijen in gesprek. Faciliteerders die onbewust en ongewild een crimineel proces ondersteunen, nodigen wij uit om partner van ons te worden. Soms heel intensief, soms in los verband. Eén ding hebben we daarbij in de afgelopen jaren geleerd: het kan zijn vruchten afwerpen en bijdragen aan Nederland een stukje veiliger te maken. Je moet er echter wel wat voor doen en meermaals je hoofd stoten. Aan de hand van praktijkvoorbeelden gaan we graag met de deelnemers aan de workshop het gesprek aan. Heel gewoon, net zoals we dat doen met private partijen. Ten eerste omdat het leuk is. Ten tweede omdat het de investering qua tijd, meer dan waard is!